sâmbătă, 16 aprilie 2011

De ce este importanta o postura corporala corecta?

De ce postez acest material preluat de pe site-ul masaj-kinetoterapie ? ... Pentru ca dam o foarte mica importanta coloanei vertebrale, elementul care face legatura intre cer si pamant mentinand un echilibru energetic stabil si permitandu-i fluxului vital sa circule fara intrerupere ... fiind un barometru pentru sanatatea noastra fizica si sufleteasca ...

De ce este importanta o postura corporala corecta? Partea intai

Postura – reprezinta o functie a corpului omenesc bazata pe actiunea sinergica si coordonata a elementelor aparatului locomotor si a sistemului nervos central si periferic cu ajutorul carora se mentin: stabilitatea corpului, echilibrul si raporturile constante intre segmentele corpului, precum si intre corp si mediul inconjurator.
Pozitia caracteristica omului este ortostatica, antigravitationala. Stabilitatea posturala se realizeaza datorita memoriei retelei neuronale care prin mesajele primite de la receptori stocheaza modele de referinta pentru toate pozitiile fundamentale si derivate ale corpului in spatiu.
Postura aliniamentului ortostatic este urmatoarea: stand, privirea anterior, barbia orizontala, umerii relaxati, membrele superioare pe langa trunchi, palmele in pozitie intermediara de pronosupinatie, degetele usor flectate, membrele inferioare aliniate, genunchii extinsi, picioarele aliniate anterior, calcaiele si varfurile apropiate (ca varianta varfurile picioarelor se departeaza la un unghi de 45 de grade).
Elementele de baza ale posturii se impart in:
Sistem Pasiv – cu rol de sustinere si mobilizare pasiva, reprezentat de combinatii de parghii osoase care alcatuiesc scheletul si oasele, tesuturi perioarticulare, fasciile si aponevrozele
Sistem Activ – reprezentat de sistemul neuromuscular cu rol in mobilizarea activa : muschi, ligamente, fascii, tendoane , etc si sistemul nervos.
Cel mai important element al  arhitecturii noastre este Coloana Vertebrala - axul central al structurii noastre psiho-fizice. Starea sa se reflecta la toate nivelurile fiintei.
Rolul coloanei vertebrale
coloana-vertebrala-partea-1
Cei mai multi oameni nici nu realizeaza cat de mult depinde starea generala de sanatate de functia normala a coloanei vertebrale. Pe langa protejarea maduvei spinarii, coloana vertebrala indeplineste alte doua roluri majore in echilibrul si mobilitatea corporala, fapt ce-i confera o importanta deosebita in functionarea aparatului locomotor, dar si al treilea rol :
1) Functia statica de sustinere a corpului
2) Functia dinamica, de asigurare a mobilitatii
3) Functia de formogeneza, adica ce defineste forma corpului nostru. Coloana vertebrala ne confera simetria corpului ( factor decisiv in ceea ce priveste fiinta noastra din punct de vedere estetic, functional-biomecanic, psihic, etc) si directia de miscare. Ea inconjura si protejeaza sistemele noastre de comunicare si face posibila atat mobilitatea cat si stabilitatea noastra, datorita suprapunerii mai multor piese osoase ( vertebrele).
Functionalitatea normala sau anormala a acestui organ axial al corpului se rasfrange atat asupra dispozitivului spatial cat si asupra unor parametrii morfofiziologici ai diverselor viscere adapostite in canalul rahidian (maduva spinarii, radacinile nervilor spinali, artera vertebrala, etc) sau in cavitatile trunchiului (inima, ficat, plaman, stomac, intestine, etc) .
Curburile fiziologice ale coloanei vertebrale
Coloana vertebrala are traiect sinuos, datorita curburilor sale naturale in plan antero-posterior, ce ii confera echilibru in raport cu oasele bazinului.Aspectul de resort spiralat ii asigura rezistenta sporită la diferite încărcături sau socuri exercitate in plan vertical. In partea cervicala, curbura este indreptata anterior-lordoza, in zona toracala este indreptata posterior-cifoza si in zona lombara este indreptata anterior-lordoza.
Corpul uman, in pozitie ortostatica, are o predispozitia de inclinare spre inainte. Sub influenta fortei gravitationale, curburile fiziologice ale coloanei au tendinta de a se accentua insa corpul ramane in echilibru si curburile isi pastreaza forma si marimea gratie jocului si tonicitatii musculare, elasticitatii ligamentelor si discurilor intervertebrale, precum si datorita imbinarii anatomice a celor 33-34 de vertebre, 344 de suprafete articulare, 23 de discuri intervertebrale si 365 de ligamente cu 730 de puncte de insertie dar si a celor 730 de muschi cu actiune directa asupra coloanei.
Deficientele coloanei vertebrale
Atitudinea coloanei vertebrale este foarte mult influentata de varsta, sexul, profesia si starea de oboseala a subiectului. Cauzele deficientelor posturale se grupeaza in: predispozante (ereditatea, influentele suferite de organism in viata intrauterina si la nastere, tipul constitutional si tipul de activitate nervoasa superioara), favorizante - cauzele favorizante includ conditii de igiena si microclimat si  cauze determinante – cauzele determinante se refera la elementele care conditioneaza pasiv sau activ functia atitudinii, respective: oase, articulatii, muschi si sistem nervos. Deviatiile coloanei vertebrale in plan antero-posterior pot fi de tip cifotic, lordotic, cifo-lordotic si in plan lateral – scoliotic.
Consecintele unei posturi viciate
Inca din copilarie trebuie sa fim atenti la starea coloanei vertebrale pentru a ne pastra sanatatea pe parcursul vietii. O postura corporala neglijenta, o pozitie prea aplecata, prea laxa sau torsionata , nefireasca, forteaza muschii si ligamentele sa mentina corpul in echilbru. Acest fapt poate genera oboseala, dureri de spate, de muschi, ale membrelor, dureri de cap, ameteli, dereglarea somnului, anxietate, scaderea memoriei si a concentrarii, irascibilitate, dereglarea circulatiei periferice, deformarea coloanei vertebrale, etc.
Daca nu se iau masuri, cu varsta starea sanatatii se deterioreaza: apar schimbari degenerativo-distrofice mai profunde in scheletul osos, in sistemul cardiovascular, respirator, endocrin, in sistemul central nervos si cel vegetativ, in organele interne. Incep sa apara diferite afectiuni si pe plan fizic si pe plan psihic, se creeaza blocaje si dereglari iremediabile in functionarea organismului viu.
Autor:
Marius Dinca  (Kinetoterapeut , Terapeut Yumeiho)
Managing Partner - Active Life Therapy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu